Hoeveel kan jij lenen? Het echte antwoord!

4 augustus 2014
Posted in Wonen
4 augustus 2014 Cees

Hoeveel kan jij lenen? Het echte antwoord!

Je wilt een huis kopen en de eerste vraag die bij je op komt is: “hoeveel kan ik lenen?”. Het antwoord dat je dan krijgt op internet en van banken of hypotheekverkopers is dan vaak 4 x je winst of je bruto jaarsalaris plus vakantiegeld.
Jouw vraag is helemaal goed. Het antwoord dat gegeven wordt is niet goed, maar een antwoord op de vraag : “hoeveel wil de geldverstrekker aan jou uitlenen?”. Dat heeft niets met jouw wens te maken, maar met de wens van een bank of andere geldverstrekker.
Het juiste antwoord is een wedervraag: “hoeveel kun jij in jouw leven besteden aan wonen, rekening houdend met je overige wensen, je overige uitgaven voor jezelf en eventueel gezinsleden op de korte en langere termijn”?.
Hoe wil jij leven? Wil je samen full-time werken voor een grotere woning, of past een kleinere woning beter, omdat je minder wilt werken en veel wilt reizen. Wil je veel geld uitgeven aan spullen of belevenissen, of allebei? Hoe voelt het om een grote schuld te hebben, waar je dertig jaar over doet om af te lossen? Fijn of niet fijn? Wil je een groot of klein gezin? Vind je een dure auto belangrijk. Vind je part-time werken belangrijk? Wil je nog studeren of van baan veranderen? Zo zijn er nog veel meer vragen.

Hoeveel kan IK lenen? Die vraag kun je pas beantwoorden aan jezelf, als je weet wat je wensen en dromen zijn, als je weet hoe jouw goede leven eruit ziet en je weet wat je budget is.

Een financial life planner kan je daarbij helpen en natuurlijk helpt het dat de tijd meezit. Woningen zijn betaalbaar, de hypotheekrente is historisch laag en er zijn fiscaalvriendelijke familiemogelijkheden.

Hoeveel kan jij lenen? Kom in actie en ontdek waarom je deze vraag stelt, wie je bent, wat je wilt, wat je kunt en wanneer. Een huis koop je niet zo heel vaak.

, , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *