26 september 2016 Cees

Financial life planning? Zin of onzin?

planDit plaatje wordt veel gedeeld op social media. De reactie’s zijn altijd; herkenbaar,  ja, dat klopt, haha. John Lennon heeft gezegd: “life is what happens, while you’r making other plans”. Inderdaad is het een zekerheid dat het leven niet altijd te voorspellen is, dat je niet weet of je ziek zult worden, ontslagen, of verliefd en getrouwd.

Dus dan heeft het ook geen zin een plan te maken, een financieel plan of zelfs een financieel levensplan. Het leven is niet te plannen! En nog erger, of gelukkig, het einde van het leven ook niet. Niemand weet hoe laat het is!

Een recent voorbeeld uit de praktijk. Drie jaar geleden heb ik voor Olav, die vlak voor zijn pensioen gebruik kon maken van een vertrekregeling bij zijn werkgever, een financieel plan gemaakt. Samen met zijn echtgenote heeft hij bedacht hoe zijn leven er nadat hij gestopt was met werken uit zou zien. We hebben de vertrekregeling zo ingezet dat ze altijd kunnen blijven wonen waar ze wonen en zo dat er ook voldoende geld beschikbaar is om de eerste jaren reizen te maken. Het financieel plan heeft ze veel inzicht gegeven en ook zorgen weggenomen, alles is goed geregeld. Dit jaar was Olav weer terug, helaas is hij inmiddels uitbehandeld en heeft hij niet lang meer te leven. Drie jaar geleden zag het er zo zonnig uit en nu is er veel verdriet. Hij wilde graag weten hoe zijn echtgenote achterblijft. We hebben het financieel plan erbij gepakt en gekeken wat het financieel betekent als hij komt te overlijden. Na een snelle update van de cijfers, blijkt dat ze zich financieel geen zorgen hoeven te maken. Het bleek een hele opluchting en gaf ruimte om nog eens samen op vakantie te gaan. Ze hebben de vakantie benut om zonder zorgen aandacht voor elkaar te hebben, erover te praten en nog samen te zijn.

Hier is de functie van een financieel plan het geven van duidelijkheid, de brenger van rust, het wegnemen van zorgen.

Maar hoe zit dat dan als je jong bent, dan heeft het toch geen zin? Het kan en gaat alle kanten op!

Ja dat klopt en dan juist. Het maken van een financieel levensplan geeft je dan richting en houvast. Het koppelt je wensen aan mogelijkheden en helpt je stap voor stap op weg. Waar naar toe is voor ieder mens anders en hoe ook. Ieder mens is uniek en een goed leven betekent ook voor iedereen iets anders. Maar een financieel levensplan helpt je dat te ontdekken en te bereiken. Als geld geen probleem zou zijn, hoe zou jij dan leven? Durf te dromen!

Zin of onzin? Als je wilt reageren? Graag!

omdenken

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Comment (1)

  1. Goed artikel Cees. Wij zijn ook van mening dat een financieel levensplan voor elk individu verschillend is. De een vind het moeilijk om volgens bepaalde plannen of regels te leven en de ander hecht veel waarde aan een planning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *